Nepohodlný policajt

Knižní rozhovor s bývalým velitelem ÚOOZ

Zdeněk Macháček, Jaroslav Spurný

Skutečný příběh kriminalisty, kterého boj s mafií dostal až do vězení

Mladý Zdeněk Macháček nastoupil k policii na začátku 90. let a brzo ho čekal raketový kariérní vzestup. Zatímco se rozpadalo Československo, on už jako detektiv mapoval drogovou scénu. Spolu s FBI, Scotland Yardem či Mossadem bojoval proti ruským mafiánům – a to ho dostalo až za mříže. Jak mafie v divokých devadesátkách ohrožovala spravedlnost v Česku? Co zažívá policajt ve vězení? A proč se o Macháčka zajímal i Netflix? Poznejte s novinářem Jaroslavem Spurným osudy muže, který nikdy neohnul hřbet!

Číst více
399 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 192
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 04.05.2023
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,349 kg
Jazyk čeština
EAN 9788026446408
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Autor knihy

Zdeněk Macháček Zdeněk Macháček

Zdeněk Macháček


Zdenek Macháček (* únor 1968 v Praze) nastoupil krátce po revoluci k Polici ČR a v roce 1995 zakládal ÚOOZ (Útvar pro boj s organizovaným zločinem), kde se stal ředitelem Odboru zločineckých struktur. Jeho útvar se zaměřoval na boj s mezinárodními mafiánskými organizacemi (ruský organizovaný zločin, italské mafiánské organizace, asijské mafie, balkánské zločinecké struktury ad.). Absolvoval mnoho stáží a školení u významných zahraničních policejních útvarů např. FBI, NCIS, OCRTIS, Izraelská Policie nebo EDOC. Jím řízená razie na ruskou mafii v pražském podniku U Holubů v půlce 90. let dlouho plnila stránky českých médií a Macháčka za skvěle odvedenou práci ocenil i tehdejší šéf FBI. Doma se mu takové pochvaly nedostalo – dokonce skončil ve vazbě na základě obvinění ve vykonstruované kauze. V roce 2000 opustil řady policie a nastoupil úspěšnou kariéru v soukromém sektoru. Velmi aktivně hraje hokej a je zakládajícím členem týmu HC Lenochodi.

Zobrazit profil autora
Jaroslav Spurný Jaroslav Spurný

Jaroslav Spurný


Jaroslav Spurný (* 14. července 1955 v Kyjově) je český investigativní novinář a spoluzakladatel týdeníku Respekt. Věnuje se tématům spravedlnosti, bezpečnosti a obrany země a demokracie. Pátrá po chybách systému, zneužívání moci – korupcí, finančními machinacemi, podvody – i po důvodech a způsobech zpochybňování demokratických hodnot a zákonů. Byl oceněn za odboj a odpor proti komunismu, cenou Karla Havlíčka Borovského, Ferdinanda Peroutky a dalšími. Je autorem knih Česká kocovina, Nepohodlný agent, Jací jsme dnes a Nepohodlný policajt.

Zobrazit profil autora