Železniční nehody

Řízení a zabezpečení

Josef Schrötter, Petr Lapáček

Seznamte se s historií železničních nehod a poznejte, jak ovlivnily vývoj řízení a zabezpečení železnice.

Nehody a tragédie, ať už zapříčiněné selháním lidského faktoru, techniky či neuvěřitelnou shodou okolností, bohužel doprovázejí každý druh dopravy. Tato jedinečná publikace mapuje železniční nehody u nás i ve světě a popisuje vývoj systémů řízení a zabezpečení železnice od roku 1825 až do současnosti. Jednotlivé kapitoly zahrnují vždy dvacetileté období a jsou opět doprovázeny nádhernými ilustracemi malíře Bohuslava Fultnera. Při popisu jednotlivých železničních nehod autoři rozebírají všechny faktory a okolnosti, které k nehodě vedly a poukazují rovněž na to, že řada chyb se neustále opakuje.

Číst více
399 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 176
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 22.11.2021
Formát 210x285 mm
Hmotnost 0,89 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Bohuslav Fultner
EAN 9788026439585
Věk od 12
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Autor knihy

Josef Schrötter Josef Schrötter

Josef Schrötter


Vyučil se elektromechanikem sdělovacích a zabezpečovacích zařízení. Pracoval v řadě profesí v železničním provozu ve Střední dráze, posléze vystudoval při zaměstnání Střední průmyslovou školu a Vysokou školu dopravní v Žilině v oboru sdělovací a zabezpečovací technika v dopravě a Bankovní institut – Vysoká škola. Pracoval na Federálním ministerstvu dopravy, na Ústředním ředitelství ČSD, na Generálním ředitelství ČD a na Ředitelství AŽD Praha. Historie železnic je jednou z oblastí jeho zájmu. Je členem Odborového sdružení železničářů (OSŽ) a v Evropském zájmovém sdružení železničářů FISAIC patří ke skupině literátů a výtvarníků. Ve volných chvílích také maluje. Od mládí se věnuje psaní a publikoval již stovky článků v různých periodikách. Napsal již celkem šestnáct knih o železnici a alternativní medicíně, která je jeho koníčkem.

Zobrazit profil autora
Petr Lapáček Petr Lapáček

Petr Lapáček


Petr Lapáček (*1951) si železnici zamiloval od dětství. K této lásce ho přivedlo železniční modelářství. Po vystudování dopravní průmyslovky a Vysoké školy dopravní v Žilině pracoval jako projektant zabezpečovacího zařízení. Zájem o historii železnice ho přivedl k první nesmělé publikační činnosti, nejdříve v časopise Železničář a později v podnikových časopisech SUDOP Revue, Reportér AŽD a Magazín ČD. V roce 2016 vydal svoji první knihu Vojenské a válečné vlaky. Zanedlouho poté začal připravovat publikaci Zmizelé koleje, zmizelá nádraží. Záběr byl opravdu široký, a tak na knize autorsky spolupracoval s Josefem Bosáčkem a Petrem Ovsenákem. Kniha vyšla na podzim roku 2019, sklidila velký čtenářský ohlas a brzo následovaly další díly série.

Zobrazit profil autora