Nemusí to skončit zničenou psychikou. Osvětová publikace s povídkami známých autorů.

Knížka je volným souborem literárně uměleckých, ale i odborných psychologických pohledů na problematiku rozvodu. Problematiku, která je v našich, jinak často luxusních životech tím nejtěžším, čím můžeme projít. To zvláště v případech, kdy jsou do rozpadu vztahu zaangažovány naše děti.

Kolem rozvodů a úpravy péče o děti panuje řada mýtu a omylů, které se v systému péče o ohrožené děti předávají čistě ústní tradicí s potenciálem nenávratně rozrývat životy a vztahy dětí i dospělých.

Tato knížka je koláží předních českých spisovatelů, umělců a psychologa, kteří se snaží na tuto problematiku poukázat. Není to faktografie, i když všechny příběhy mají základ v reálných kauzách, ale spíš vykřičník. Chce upozornit na to, co se v našich rodinách a především v hlavách našich dětí děje, aniž bychom si to, jestliže se ocitneme v rozvodovém poli, uvědomovali.

Číst více
369 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 160
Datum vydání 30.05.2022
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,4 kg
Jazyk čeština
EAN 9788026442523
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Recenze

kultura21.cz - Známá jména české umělecké scény


...Jen těžko bychom hledali něco dalšího, co způsobí v dětské duši takový zmatek jako rozvod rodičů. Velmi často se stává, že rozpad rodiny není výsledkem dohody, ale provázejí ho stejně bouřlivé emoce, které stály na začátku jejího vzniku...

Autor knihy

Petra Soukupová Petra Soukupová

Petra Soukupová


Petra Soukupová (nar. 1982) patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelkám. Dosud vydala devět knih. Šest pro dospělé (K moři, Zmizet, Marta v roce vetřelce, Pod sněhem, Nejlepší pro všechny a Věci, na které nastal čas) a tři pro děti (Bertík a čmuchadlo, Kdo zabil Snížka? a Klub divných dětí). Je držitelkou řady ocenění (Ortenova cena 2008, Magnesia Litera 2010 Kniha roku) a nominací. Její knihy byly přeloženy do více než deseti jazyků a vyšly např. v Itálii, Maďarsku, Polsku, Rusku nebo ve Vietnamu. Podílela se na scénářích seriálů Comeback (2008–2010), Kosmo (2016) a od roku 2011 také pracuje jako dramaturgyně seriálu Ulice. Podle své knihy Zmizet napsala scénář k filmu Na krátko (2018, r. Jakub Šmíd). Žije s dcerou a dvěma psy v Praze.

Zobrazit profil autora
Radek Ptáček Radek Ptáček

Radek Ptáček


Radek Ptáček je první profesor lékařské psychologie v České republice, klinický psycholog a psychoterapeut. Více než 20 let se věnuje otázkám lidského zdraví a nemoci. Pracuje s klienty, věnuje se výuce studentů na Univerzitě Karlově, o psychologii a zdraví přednáší nejen pro širokou veřejnost, ale i pro různé profesní skupiny. Intenzivně se věnuje vědecké práci, která ve světě dosáhla významného ohlasu. Absolvoval řadu zahraničních stáží a s psychologií doslova objel svět. Za svoji práci získal několik ocenění. Miluje sport v jakékoliv podobě a vše, o čem přednáší a píše, se snaží zapojovat i do svého života.

Zobrazit profil autora
Jarmila Štuková Jarmila Štuková

Jarmila Štuková


Vystudovala DAMU, ale hned po absolutoriu se začala věnovat fotografii a reportážím. Od roku 2005 se zaměřuje na země sužované válečnými konflikty, chudobou či sociálními problémy. Dokumentovala mimo jiné dětskou prostituci v Etiopii, zemětřesení na Haiti, kyselinové útoky v Indii, žehlení dívčích prsou v Kamerunu, násilí na ženách v Afghánistánu či válku s Islámským státem v Iráku a Sýrii. Do Iráku se za poslední roky pravidelně vrací. Pracovala na tématu války s Islámským státem od jejího počátku až do konce. Pohybovala se nejen na frontových liniích, ale především v uprchlických táborech, nemocnicích a zničených městech. Je autorkou fotografií úspěšné knihy věnované českým vojákům na zahraničních misích s názvem Ten druhý život. Spolupracovala na několika dokumentech – Ženy v zemi Tálibánu, Iráčanky, Nezlomené, S mámou v base, Máma z basy a na řadě dalších televizních reportáží. Autorsky se podílela na mnoha spotech a fotografických kampaních, které poukazují na nelehký život handicapovaných z několika oblastí – ať už jde o paraolympioniky či popálené pacienty. Třináctkrát získala ocenění v soutěži Czech Press Photo za fotografické soubory i videa.

Zobrazit profil autora
Pavel Bušta Pavel Bušta

Pavel Bušta


Otec, spisovatel, copywriter, příležitostný recenzent. Narodil se v roce 1991 v Praze. Je autorem dvou povídkových knih, dvou sbírek poezie a fantaskní novely Lobotomík. Za knihu Sigmundovy můry získal nominaci na ocenění Magnesia Litera 2016 v kategorii Próza. Když zrovna nepíše, vyráží na dlouhé pochody, běhá, plave, zajímá se o různé bizarnosti a čte si.

Zobrazit profil autora
Petra Dvořáková Petra Dvořáková

Petra Dvořáková


Petra Dvořáková vstoupila do povědomí čtenářů knihou rozhovorů Proměněné sny (2006), za kterou obdržela cenu Magnesia Litera. Pozornost si získaly i její další tituly — biograficky laděný Já jsem hlad (2009) a Sítě — příběhy (ne)sebevědomí (2016). Kniha Julie mezi slovy (2013) byla oceněna Zlatou stuhou za nejlepší beletristickou knihu pro mládež. Pro mladé čtenáře napsala také Flouk a Líla (2015) a Každý má svou lajnu (2017). Román Dědina (2018) se zařadil mezi nejprodávanější a nejoceňovanější tituly české prózy. Svou pozici autorky bestsellerů potvrdila románem Chirurg (2019) z lékařského prostředí. V roce 2020 vyšel zatím poslední román Vrány a nové rozšířené vydání Julie mezi slovy.

Zobrazit profil autora
Tereza Semotamová Tereza Semotamová

Tereza Semotamová


Tereza Semotamová pochází z moravské vesnice Spešov, vystudovala dramaturgii a scenáristiku na JAMU, německý jazyk a literaturu na FF MU, napsala doktorskou práci o německých rozhlasových hrách 50. let. Překládá současnou německojazyčnou beletrii, věnuje se publicistice a vlastní tvorbě. Pracuje také jako redaktorka česko-slovensko-německého magazínu Jádu.  Její román Ve skříni  vyšel v roce 2018 česky a v roce 2019 německy. Získal také nominaci na ocenění Magnesia Litera 2019 v kategorii Próza.

Zobrazit profil autora
Ondřej Buddeus Ondřej Buddeus

Ondřej Buddeus


Ondřej Buddeus (nar. 1984) je spisovatel, překladatel, editor a pedagog. Absolvoval FFUK v oborech překladatelství – němčina a nordistika, kde také obhájil doktorskou práci. V současnosti působí na Akademii výtvarných umění v Praze. Byl šéfredaktorem literárního časopisu Psí víno, vedl státní agenturu České literární centrum. Zabývá se teoreticky i umělecky možnostmi textového vyjádření, teorií básnických textů a oblastí fikčnosti v literatuře. Spolu s Markétou Magidovou vydal monografii Třídit slova. Literatura a konceptuální tendence 1949–2015 (tranzit.cz, 2015). Je nositelem Ceny Jiřího Ortena (2013) za knížku Rorýsy (Fra, 2012) a spolu s Davidem Böhmem získal mimo jiné také ocenění Magnesia Litera v kategorii dětská kniha za titul Hlava v hlavě (Labyrint, 2013). Autorsky se pohybuje napříč žánry i médii, často spolupracuje se současnými umělci. Jeho posledním beletristickým titulem byla sbírka zóna (Rubato, 2017), v roce 2021 sestavil esejistickou knihu Je to jízda. O svobodě na kole ve městě a krajině (Paseka). Je členem Asociace spisovatelů.

Zobrazit profil autora