Arabská kuchařka


Renata Janů

S naší kuchařkou si uděláte malý výlet do arabského světa

Kult chutného, zdravého a výživného jídla společně konzumovaného sdílí arabská gastronomie s ostatními orientálními kuchyněmi. Společenská role arabského stolování je nedílnou součástí nejen soukromého života, ale především komunikace při přátelských, obchodních či politických jednáních. Nezastupitelná role velkorysého hostitele, jakož i role hosta konzumujícího předkládané lahůdky patří k typickým součástem arabského stolování a k uvolněné atmosféře pomáhající vzájemnému poznání a spřátelení. Právě gastronomie společně s hudbou a tancem je jednou z hlavních forem sbližování evropské kultury s kulturou islámskou. Autorka dlouhodbě pobývala v Libanonu, Sýrii, Kuvajtu a v dalších zemích Zálivu. Doba strávená v těchto zemích společně s velkým zaujetím pro gastronomii jsou zárukou výjimečného zážitku, který Arabská kuchařka nabízí. Křest s vůní Orientu

Minulý čtvrtek se v historických prostorách společnosti Moser na pražském Staroměstském náměstí křtila Arabská kuchařka autorky Renaty Janů. Kmotry se stali hudebník Karel Vágner a herečka Dana Morávková, hosté se rovněž mohli zaposlouchat do příjemně melodického hlasu zpěváka Josefa Vágnera. O čem všem je vlastně arabská gastronomie…

Autorka publikace Arabská kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Computer Press, Renata Janů, vystudovala Vysokou školu ekonomickou, obor ekonomika služeb a cestovního ruchu, a tak má ke gastronomii velice blízko. Díky svým pracovním přidělením měla možnost dlouhodobě pobývat v Libanonu, Sýrii, Jordánsku, Kuvajtu a Spojených arabských emirátech a procestovat Egypt a Tunis. Autorka se v uvedených zemích mohla rovněž věnovat své velké zálibě - sbírání zajímavých receptů na chutné arabské pokrmy, které se naučila i sama připravovat. Do své nové kuchařky vybrala taková jídla, která je možno připravit z u nás dostupných surovin, případně které je možno vhodně nahradit.

Publikace Arabská kuchařka chce přispět k rozšíření povědomosti nejen o řadě typických arabských jídel a postupu jejich přípravy, ale rovněž o arabských zemích jako takových a vytvořit tak prostřednictvím gastronomie nový pohled na tyto veskrze zajímavé oblasti.

Kromě zmíněných kmotrů knize popřáli úspěšný start do života také Hynek Kmoníček za diplomatický sbor a pan prof. PhDr. Eduard Gombár, CSc. za Ústav Blízkého Východu a Afriky Univerzity Karlovy v Praze.

Číst více
399 Kč Doporučená cena
Nedostupné