Špioni pod Berlínem


David Stafford

Agenti, krtci a studená válka v Berlínském tunelu

AGENTI, ZRÁDCI A STUDENÁ VÁLKA V BERLÍNSKÉM TUNELU

Špioni pod Berlínem přináší unikátní pohled do světa špionáže za studené války.

V 50. letech 20. století uskutečnila CIA a MI6 přísně tajnou operaci s cílem včas odhalit případný útok Sovětů na Západ. Aby toho tajné služby dosáhly, vybudovaly pod ruským sektorem rozděleného Berlína 800 metrů dlouhý tunel, ze kterého pak odposlouchávaly velení sovětské armády ve Východním Berlíně.

Odvážná operace nazvaná PBJointly je jako vystřižená ze špionážního filmu. Navzdory hrozícímu odhalení se tehdy agentům povedl husarský kousek a přes jedenáct měsíců přinášeli senzační informace o Rudé armádě.

Avšak to ještě netušili, že se v britských tajných službách skrývá sovětský špion, který plány na vyhloubení tunelu vyzradil KGB ještě před jeho vybudováním... Špioni pod Berlínem vám představí nejen hlavní aktéry berlínské špionážní akce, ale i tehdejší napjaté geopolitické prostředí. Kniha čerpá z rozhovorů s očitými svědky a z celé řady odtajněných historických pramenů. Kniha mimo jiné hledá odpovědi na otázku: Proč KGB neinformovala o tunelu Rudou armádu? Stála za tím snad rivalita mezi tajnými službami? Nebo byl britský špion tak cenný, že KGB raději obětovala tajemství Rudé armády, než aby ho ohrozila?

Špionážní příběh ze studené války se vším všudy: dvojití agenti, zrádci, tajné schůzky a odvážné operace.

Číst více
499 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 304
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 20.07.2023
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,514 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor David Stafford
Původní název Spies Beneath Berlin
Původní jazyk angličtina
Překladatel Radovan Baroš
EAN 9788026448013
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem