Zikmund 100

Po stopách Zikmunda a Hanzelky

Tomáš Vaňourek, Lukáš Socha

Příběh cestovatelských legend ožívá v retrospektivě dvou obyčejných kluků

Dva mladí muži, Tomáš Vaňourek a Lukáš Socha, si plní svůj klukovský sen. Vydávají se po stopách asijské cesty Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky a dnešníma očima hledí na stejná místa, jako kdysi před šedesáti lety jejich slavní předchůdci. Fotí, natáčejí, baví se s lidmi a zjišťují, jak moc se svět změnil.

A i když se vzdálenosti zkrátily – tam, kam se dřív člověk dostal jen po svých, dnes létají letadla, internet a sociální sítě znamenají nevyčerpatelnou studnicí informací a mobilní telefony umožňují téměř nepřetržitý kontakt s celým světem, dobrodružství nezmizelo.

Stejně, jako před šedesáti lety, musí mladí cestovatelé nacházet cestu k srdcím lidí, získat si jejich důvěru a přátelství. Stejně, jako tenkrát, zrazuje technika a docházejí peníze. A stejně jako tenkrát přináší každý den neuvěřitelná překvapení, krize i chvíle, kdy si člověk přeje, aby se čas zastavil.

Fotoanabáze dvou kluků, kteří neposlechli rady „zkušených“, aby neblbli a dělali něco pořádného, je poctou Miroslavu Zikmundovi k jeho stým narozeninám.

Číst více
399 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 272
Datum vydání 28.03.2019
Formát 210x297 mm
Hmotnost 1,281 kg
Jazyk čeština
EAN 9788026424567
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Video

Autor knihy

Tomáš Vaňourek Tomáš Vaňourek

Tomáš Vaňourek


Absolvent České zemědělské univerzity, který v roce 2018 ukončil kariéru obchodního ředitele v kovošrotu, aby se vydal po stopách H + Z po Asii. Už během cesty v něm uzrála myšlenka, že Asií to všechno teprve začíná a v roce 2020 představil panu M. Zikmundovi projekt Expedice Z101. Jejím nesmělým cílem je zopakovat a také rozšířit 1. cestu H + Z po Africe a Americe. S ročním odkladem způsobeným pandemií covid-19 vyjel 22. 4. 2021 se svým expedičním speciálem Georgem do Afriky, aby zdokumentoval, jak se mění svět a my s ním. Po více než roce na cestě pochopil, že jedinou jistotou jeho života se stala neustálá nejistota a nutnost měnit plány, takže z devíti měsíců se stal rok a čtvrt na černém kontinentu, během kterého zažil (opakované) zatčení, vykradení auta, zapadnutí v poušti či střelbu v ulicích. Překonávání nástrah na cestě přes polovinu planety mu usnadňuje poslech heavymetalu, vzpomínky na harleje v garáži a české pivo a pravidelné sledování všech fotbalových zápasů FC Liverpool.

Zobrazit profil autora
Lukáš Socha Lukáš Socha

Lukáš Socha


Lukáš Socha je český cestovatel, fotograf, spoluzakladatel a jednatel společnosti Bodhi.Style a jeden ze dvou hlavních aktérů projektu Zikmund100. Vyučil se na kuchaře/číšníka a z navazujícího studia na hotelové škole v Plzni byl vyloučen za nekázeň v podobě výroku „Nechci, aby mi škola bránila v mém vzdělání“. Mezi léty 2005-2007 podnikl několik pracovních zahraničních cest. Nejprve jako dobrovolník do JAR, později na Nový Zéland a do Austrálie. V roce 2011 podnikl cestu do Indie, která mu radikálně změnila životní hodnoty. Opustil práci manažera a rozhodl se nadále věnovat focení a cestování. Jeho motto zní: „Kdo se vzdá svobody, aby našel jistotu, tak ztratí oboje. Ale kdo se vzdá jistoty, aby našel svobodu, ten oboje najde“

Zobrazit profil autora