Červenec 1914

Poslední dny před válkou

Sean McMeekin

Měsíc, který změnil podobu 20. století

Měsíc, který změnil podobu 20. století

Když na konci června roku 1914 atentátník s vazbami na Srbsko zastřelil arcivévodu Františka Ferdinanda, nezdálo se, že by to ve světě způsobilo vážnější rozruch. Dokonce i Ferdinandův strýc, císař František Josef I., na zprávu o smrti následníka trůnu zareagoval se stoickým klidem – prohlásil: „Je to vůle Boží.“ Zcela určitě tehdy nic nenaznačovalo, že by tato událost mohla vyústit v ozbrojený konflikt – a už vůbec ne v rozpoutání světové války děsivých rozměrů, která zásadním způsobem změní běh lidských dějin.

Renomovaný historik Sean McMeekin nám ve své knize Červenec 1914 dokazuje, že první světové válce bylo možné zabránit – nebýt nepočetné skupiny státníků, kteří se v průběhu měsíce následujícího po Ferdinandově smrti rozhodli, že atentát využijí jako rozbušku k rozpoutání dlouho očekávané konfrontace evropských mocností.

Kniha Červenec 1914 názorně popisuje, jak jediný měsíc – spolu s aktivitou skupiny odhodlaných politiků – dokázal změnit podobu dvacátého století.

„Historiografie první světové války je nesmírně obsáhlá – ani ne sto let po zahájení tohoto konfliktu máme k dispozici více než 25 tisíc odborných knih a článků. Sean McMeekin nám ve své knize Červenec 1914 i přesto nabízí nový objevný pohled… Na jednotlivé události se dívá velmi detailní optikou. Začíná podrobnou rekonstrukcí dvojnásobného atentátu spáchaného v žáru sarajevského slunce a následně se zaměřuje na choreografi i jednotlivých událostí, které popisuje den po dni.“

- Harold Evans, New York Times Book Review

„Kniha Červenec 1914 obsahuje velmi detailní popis diplomatických aktivit v měsíci předcházejícím vypuknutí první světové války. Tato skvěle napsaná kniha rekonstruuje napětí, dramatické zvraty, nedorozumění i opomenutí diplomatů, kteří Evropu nakonec dovedli k dosud nejničivější válce. V závěru knihy najdeme vynikající analýzu odpovědnosti a selhání jednotlivých aktérů.“

- Daily News

Číst více
199 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Počet stran 464
Datum vydání 16.06.2014
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,599 kg
Jazyk čeština
Původní název July 1914
Původní jazyk angličtina
EAN 9788026404385
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem