Se zakloněnou hlavou

pozorujeme hvězdy

Tomáš Gráf

Pozorujte hvězdy!

Nepostradatelná příručka pro začínající astronomy je rozdělena do dvanácti kapitol podle měsíců v roce, v nichž jsou kromě popisů hvězdné oblohy v daném období vysvětleny také základní astronomické pojmy. Seznamování s objekty a souhvězdími na noční obloze vám zpříjemní CD, díky němuž nebudete muset luštit písmenka v knize s baterkou, ale postačí jen zaklonit hlavu a nechat se vést nahrávkou. Pro pokročilé nechybí v knize okénko, které je věnováno pozorování s triedrem nebo astronomickým dalekohledem. Navíc v knize naleznete ještě jednu praktickou pomůcku – otočnou mapu hvězdné oblohy.

Kniha je napsána neobyčejně čtivě. Určitě se bude líbit všem, jejichž zálibou jsou planety, hvězdy i vzdálený vesmír. Zejména ji doporučuji vážným zájemcům, kteří chtějí vesmír poznávat aktivně, doslova na vlastní oči.

doc. RNDr. Zdeněk Pokorný, CSc.

ředitel Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně

O autorovi:

RNDr. Tomáš Gráf, PhD.

(*1964) Narodil se v Těškovicích, bydlí s rodinou v Opavě. Vystudoval odbornou fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně, tamtéž později absolvoval doktorandské studium (obor teoretická fyzika a astrofyzika). Od ukončení studia pracuje na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy VŠB – Technické univerzity v Ostravě, od roku 1992 jako vedoucí tohoto oddělení. Externě přednáší základy astronomie a astrofyziky na Ostravské univerzitě, dále pak také praktickou astronomii a popularizaci astronomie na Slezské univerzitě v Opavě. Má v oblibě Vonneguta, Wericha, Joana Miró, funkcionalismus, Beatles, brokolici a internet. Nemá rád Jiráska, humor Petra Novotného, socialistický realismus, dechovku, koprovku a písemné zkoušení.

Číst více
369 Kč Doporučená cena
Nedostupné